het kunstwerk bij het Nordwin-college

foto het kunstwerk bij het Nordwin-college

Bij het Nordwin College staat al jaren het beeld van De Zaaier dat ontworpen werd door de Buitenposter kunstenaar Jaap Rusticus (1913-1972). In overleg met de directeur van deze school, Jaap van der Heide, en administratief medewerkster, Lina Jansma, is onderstaande toelichting ontstaan.

Het beeld van de zaaier is gebaseerd op de gelijkenis uit de bijbel (Marcus 4:3-8). Het past prachtig bij het Nordwin College te Buitenpost (voorheen AOC Friesland), omdat dit een zogenaamde ‘groene’ school is (voorheen agrarisch onderwijs) èn een school met een open christelijke identiteit. In de gelijkenis uit genoemd bijbeldeel is de zaaier aan het zaaien, waarbij delen van het zaad op rotsachtige grond vallen, delen in een dun laagje aarde, delen tussen distels en onkruid en delen in goede grond. In tijden van niet precisie landbouw kon dit nog… De opbrengsten waren er ook naar. In de bijbel bedoelt Jezus met deze gelijkenis dat we wel Zijn woord moeten zaaien en dat sommigen het horen en er niets mee doen, anderen horen het en willen er wat mee doen, maar hebben het veel te druk met hun dagelijks bestaan, bij anderen draagt dat woord vrucht, soms dertigvoud, soms zestigvoud, soms honderdvoud.

Zonder veel moeite kun je dit leggen op het werk van docenten; ook zij zaaien kennis, kunde, vaardigheden, vormen van persoonlijkheden en hopen en verwachten dat hun werk vrucht draagt in de kinderen bij ons op school. Dat dit vaak geweldig lukt, bewijst een e-mail van een oud-leerling, die na het vmbo uiteindelijk op de universiteit terechtkomt, inmiddels is gepromoveerd en doceert aan een universiteit in het buitenland.