Autobedrijf Rint van der Meulen

foto van autobedrijf van der meulen in 1934

Autobedrijf van der Meulen begon onder de naam B-Tax. Op de foto boven, van links af: chauffeur Hendrik van der Bij, de baas van het bedrijf Rint van der Meulen, zoon Andries en mevrouw van der Meulen-de Vries. De foto is uit 1934.

foto van andries van der meulen in 2003 Andries van der Meulen (geboren in 1931) is dus een geboren en getogen Buitenposter. (Foto rechts uit 2003) Zijn ouders hadden het taxibedrijf in de Herbrandastraat (toen de Bouwwijk). Voor 5 cent per kilometer werden de klanten gebracht waarheen ze wilden, door een chauffeur in uniform. In 1935 verhuisde het bedrijf naar de Voorstraat, waar nu de zaken van Van der Wijk en Wiersma zijn gevestigd. In 1939 zou er een benzinestation komen, maar dat ging vanwege de oorlog niet door. In de oorlog was het bedrijf zelfs helemaal gesloten, want de vader van Van der Meulen wilde niet voor de Duitsers werken en dook onder.

Na de oorlog begon hij weer, maar het taxibedrijf werd omgezet in een garage. Daar was toen veel vraag naar en het taxirijden “daar werden we flauw van.” In 1949 kon Van der Meulen sr. zich één van de eerste VW-dealers van Nederland noemen. Andries ging in 1951 in militaire dienst en kwam daarna helemaal in de zaak. Hij ging het hele bedrijf door zodat hij overal wat vanaf wist en legde zich uiteindelijk toe op de verkoop. Hij was meer commercieel dan technisch ingesteld en zocht dan ook personeel aan voor de werkplaats. In 1961, toen zijn moeder overleed, stopte zijn vader ermee en werd Van der Meulen directeur. Het bedrijf groeide uiteindelijk uit van een tweemanszaak tot een B.V. met 20 werknemers. “Het was altijd hard werken. De pomp was vroeger wel tot 11 uur ‘s avonds open en als het moest ging je er ‘s nachts uit voor een klant. Later was dat natuurlijk niet meer zo, maar toen was dat heel gewoon. Maar ik heb het werk altijd met plezier gedaan: met mensen omgaan is het mooiste wat er is.”