kaatser
Kaatsen is een typische sport van de Fryske klei. Buitenpost ligt op het randje van klei en wâldstreek. Wâldmensen lopen doorgaans niet over van enthousiasme voor deze oeroude, Friese sport. Toch heeft ons dorp een heel oude kaatsclub. Op 16 september 2006 bestond deze vereniging honderd jaar en ter gelegenheid van dat heuglijke feit werd een prachtig jubileumboek uitgegeven. Buitenpost heeft ook een heel bekende kaatser. Hij nam al zeven maal deel aan de PC in Franeker. Zijn naam is Jan Dirk de Groot.
Op
zevenjarige leeftijd begon Jan Dirk te kaatsen in zijn
geboorteplaats Rauwerd. Toen de familie later naar Holwerd
verhuisde, sloot hij zich daar aan bij plaatselijke kaatsclub
Concordia. In 2004 kreeg hij van zijn werkgever de mogelijkheid om
in Buitenpost te gaan wonen. Jan Dirk kon dan bedrijfsleider van
een vleesvarkensstal worden. “Er was een mooi woonhuis bij en mijn
vriendin Elleke en ik vonden het een prachtig aanbod”, vertelt Jan
Dirk, “Ik woonde toen nog bij mijn ouders en had al een paar jaar
verkering. Het werd tijd om op eigen benen te gaan staan en dus
zeiden wij allebei volmondig: Ja. Tot op dag van vandaag hebben wij
het hier erg naar onze zin”. Nadat ze gesetteld waren aan de
Trekweg besloot Jan Dirk om lid te worden van de kaatsclub
Buitenpost.
Jan Dirk trainde tot voor kort drie keer per week. Nu hij het erg druk heeft op zijn werk zijn de trainingen teruggebracht tot twee maal. “Zo’n training bestaat vooral uit conditie opbouwen; je moet het gevoel met de bal te pakken zien te krijgen en je moet een goed onderling teamge- voel opbouwen met de spelers met wie jij de partuur vormt”, vertelt Jan Dirk. Voor de niet- kenners : Een partuur is de benaming voor een team van drie personen. Dit jaar speelt Jan Dirk samen met Karel Nijman uit Leeuwarden en Pier Piersma uit Easterlittens. Ze trainen meestal op velden in Beetgum en Stiens. Hun coach is Hotze Rusticus. “Zo’n partuur speelt maximaal één seizoen samen”, legt Jan Dirk uit, “Daarna is het over en ga je een volgend seizoen met twee andere maten verder. Soms loopt het in een partuur voor geen meter en zit er ook geen verbetering in. Er zijn drie cyclussen in het kaatsseizoen. Dan bestaat de mogelijkheid om tijdens zo’n cyclus van partuur te wisselen”. Ja, en voor alle wâldpieken en andere import-Buitenposters, niet afkomstig van de klei die dit lezen en zich afvragen: Wat is kaatsen? De spelers slaan een klein balletje, gevuld met paardenhaar, met de blote hand over een veld dat ongeveer twee maal zo lang is als een tennisbaan. Men speelt drie tegen drie, waarbij de zogenaamde opslager serveert en de perkspelers in het achterveld van de tegenstanders proberen te retourneren. Het plaatsen van de bal steekt nauw, de opslagers serveren hard en een hoogstaande techniek is vereist.” Eigenlijk gaat het alleen maar om techniek”, vertelt Jan Dirk, “Loopt dat die bewuste dag goed, dan win je. Zit je in de winnende partuur en je bent bovendien de beste speler van het team, dan word je uitgeroepen tot koning”.
Jan Dirk is diverse keren koning geweest, maar tot koning van de PC heeft hij het nog niet ge- bracht. De PC is de belangrijkste wedstrijd van het seizoen en wordt ieder jaar sinds 1854 ge- organiseerd. Vier maal ging de PC niet door; in 1859 vanwege een pokken epidemie; in 1866 vanwege cholera en in 1943 en 1944 vanwege de Tweede Wereldoorlog. Dit jaarlijkse sport- evenement heeft dus een enorme historie en Jan Dirk doet zijn uiterste best om zijn naam in de annalen van de PC te krijgen. Dan moet je als kaatser wel wat kunnen maar aan talent ontbreekt het Jan Dirk de Groot niet. Hij stond in deze 157e editie van de PC voor de zevende keer op de deelnemerslijst. “Dit jaar regende het vreselijk en dat had invloed op het niveau”, aldus Jan Dirk, “dat was erg jammer, maar het weer heb je niet in de hand”. Ook dit jaar lukte het de partuur van Jan Dirk niet om te winnen. Hopelijk volgend jaar beter.
Naast kaatsen zijn darten en vissen zijn grote hobby’s. Hij dart nog altijd bij zijn club in Holwerd. Vissen doen Jan Dirk en zijn vrienden vooral op roofvissen, zoals snoeken. Meestal gaan ze dan naar Denemarken en vissen ze in de wateren rondom Aarhus op Jutland. Prachtige omgeving daar en je vangt er altijd veel. Een keer weken we uit naar Ierland. We wilden eens een keer wat anders.” In alle pubs stonden enorme opgestopte snoeken en de Ieren vertelden sterke verhalen over grote vissen die ze hadden gevangen”, vertelt Jan Dirk, “Maar wij waren met zijn negenen en in een week tijd hadden we slechts twee miserabel, kleine snoekjes gevangen. Het was de moeite niet waard en het jaar daarop gingen we maar weer terug naar Denemarken”. Op de schoorsteenmantel staat een foto, waar Jan Dirk een grote snoek van 1.07 meter heeft gevangen. “Dat was echt topsport om dat beest op de wal te krijgen” zegt Jan Dirk en uw BinnensteBuitenpost-correspondent gelooft hem graag.
Op de vraag of hij een fanatiekere kaatser is of darter, antwoordt hij: “Het maakt niet uit. Je wilt winnen, dat zit in je aard. Wanneer ik het soms verknal bij het darten dan ben ik soms dagenlang in mijn vrije tijd bezig om te oefenen zodat ik het een volgende keer beter doe”. Waar Jan Dirk ook van geniet is de enorme leuke sfeer en gezelligheid rondom de kaatswedstrijden. “Stap ik in een willekeurig dorp een kroeg binnen ergens in Noord Friesland dan zijn er altijd mensen die mij herkennen van het kaatsen”, zegt Jan Dirk “Je hebt in de loop der jaren een enorme vrienden en kenniskring opgebouwd en zoiets, daar hou ik nu eenmaal van”.
(Bibu-08-10)
copyright: PBB, 2015, all rights reserved