sportfysiotherapeut

Wanneer men vanuit Lutjepost naar ons dorp rijdt en men op de rotonde de eerste afslag neemt valt één van de gebouwen gelijk op. Op de zijkant staat het Sportgezondheidscentrum. Niet alleen de buitenkant valt op. Als men eenmaal binnen is valt het op dat er voor veel inval van daglicht is gekozen en ook de aankleding van de binnenwanden is erg origineel. Er hangen ingelijste en gesigneerde shirts van onder andere scheidsrechter Ben Haverkort en van voetballers Tarek Oulida (FC Sevilla), Said Bakkati (SC Heerenveen), Youssouf Hersi (Jong Oranje), Mark de Vries (Heart Of Midlotian), SC Cambuur Leeuwarden, allen gericht aan de eigenaar van het bedrijf, namelijk Allert Pol. Met hem hebben wij een interview.

Allert is een geboren Buitenposter; zijn havo-diploma haalde hij dan ook aan het Lauwers College. Hij liet zich vervolgens inschrijven bij diverse studierichtingen. Dat het uiteindelijk fysiotherapie werd noemt Allert puur toeval. Het was niet zo dat hij per se de fysiotherapiekant op wilde, maar deze opleiding reageerde als eerste. “Had de HTS eerder gereageerd”, aldus Allert, “dan had mijn leven er misschien heel anders uitgezien”.

Voetballen en studeren
Voor zijn studie verruilde Allert Buitenpost voor de studentenstad Groningen. Hij bleef wel voetballen voor Buitenpost en speelde in het eerste elftal. Allert was een goede amateurvoetballer van 1990 tot 1994 en dat waren prima jaren voor de club. “Wij speelden tweede klasse KNVB; in die tijd was er voor het zaterdagvoetbal nog geen hoofdklasse, zodat je het nu kunt vergelijken met het niveau van de eerste klasse”, aldus Allert. Aan zijn voetbalcarrière bij Buitenpost kwam een eind toen Allert na de studie en militaire dienst in contact kwam met Richard Smith, een bekende Amsterdamse fysiotherapeut. Smith behandelde zelfs de geweldige wereldvoetbalster Maradona. Van deze Smith heeft Allert veel geleerd. In 1994 werd Allert mede-eigenaar binnen de organisatie van Richard Smith Fysiotherapie.

Fysiotherapeut in Qatar
In 1997 werd Richard Smith benaderd door Jo Bonfrère, de voetbalcoach van Qatar. Voor wie dat niet weten, Qatar is een schatrijk oliestaatje aan de Perzische Golf. Bonfrère is een echte Limburger en een generatiegenoot van Johan Cruijff. Jarenlang speelde hij in de eredivisie voor MVV. Na zijn actieve voetbal carrière werd Bonfrère coach. Hij zwierf vervolgens over de hele aardbol, maar onderhield zijn contacten met de Nederlandse sportwereld. Zo had hij voor Qatar voor de nationale voetbalploeg een goede fysiotherapeut nodig. Dat land probeerde zich in 1997 via de voorronden te plaatsen voor het wereldkampioenschap van 1998 dat door Frankrijk werd georganiseerd. Allert reisde namens Richard Smith naar Qatar en werkte daar drie maanden. Met de nationale ploeg van Qatar maakte Allert reizen naar onder andere China, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Saoudi Arabie en naar Iran. “Een geweldige ervaring, die niemand je meer afneemt”, vertelt Pol. Qatar verloor het beslissende duel tegen Saoudi Arabië, zodat het WK voetbal in Frankrijk er niet in zat voor Allert Pol. Die laatste wedstrijd maakte Bonfrère al niet meer mee. Nadat ze de 3e wedstrijd, ze moesten er nog 5, uit in Teheran van Iran verloren, werd Allert tijdens een overstap in Dubai door Jeannette, zijn vriendin, gebeld. Zij vertelde op Teletekst te hebben gelezen dat Bonfrère was ontslagen door de Qatarese voetbalbond. “Nu kom je zeker snel thuis”, zei zij. Allert wist nog nergens van, maar Teletekst in Nederland had het bij het rechte eind. Bonfrère lag er uit, maar de rest van de staf mocht blijven.

Allert Pol in het midden

In het jaar 2000 maakte Allert nog zo’n oosters uitstapje. Ditmaal naar Japan, naar de club Consadole Sapporo. Bij deze club is ook een Nederlander actief Dido Havenaar, een Hagenaar die zich tot Japanner heeft laten naturaliseren. “Ook een bijzondere ervaring”, vertelt Allert. Zo werd er tussendoor even een trainingskamp in Adelaide (Australië) belegd, wat overigens niet als een straf werd ervaren. “In Japan zelf is alles heel dichtbebouwd en de straten zijn overvol met verkeer. Maar iedereen gedraagt zich heeft gedisciplineerd en is uiterst beleefd”. Tweemaal vloog Allert naar Japan, ook nog om enkele spelers van Nagoya Grampus Eight te verzorgen.

Terug in Buitenpost
In 2001 zette Allert zijn eigen praktijk op. In Aldlân in Leeuwarden en sinds 2006 hier in Buitenpost. Allert wijst erop dat de fysiotherapie niet alleen voor sportmensen is, maar dat ook anderen met lichamelijke klachten, zoals nek, rug, schouders, heupen en dergelijke bij hem terecht kunnen. In het sportgezondheidscentrum staan onder andere de nieuwste lijn Life Fitness apparaten. Allert laat nieuwelingen, die zich met fitness en/of bewegen willen bezighouden, eerst een intake-test doen. Uit de resultaten van deze testen en de wensen van de (startende) sporter, wordt er een trainingsprogramma voor hen op maat gemaakt. “Zo hoop ik fysieke problemen van mijn klanten te voorkomen”, zegt Allert. Er komen allerlei verschillende mensen naar het sportgezondheidscentrum en om uiteenlopende redenen. Velen willen hun conditie en/of kracht verbeteren, maar er zijn ook mensen, die op die manier proberen overgewicht kwijt te raken en mensen die revalideren na blessures of operaties.

Met topsporters onderhoudt Allert nog steeds contacten. Zo neemt onder andere Klaas-Jan Huntelaar van Ajax bijna wekelijks contact op met Allert om zich te laten behandelen. Ook begeleidt Allert op dit moment enkele dames van de Olympische zeilploeg. “Al met al geniet ik van mijn werk”, zegt Allert, “het is toch goed dat het niet de HTS is geworden”.