actief voor Bulgarije

Via een dorpsgenoot, die de nieuwsbrieven van Van Petegem ontving, kwam ik in contact met het echtpaar Van Petegem en besloot in overleg met mijn vrouw Elly, samen dit werk voort te zetten per 2005. Hulp geven tot opbouw en waardigheid heeft ons hart. Hulpfonds Bulgarije valt nu onder de Christengemeente Buitenpost. Veel mensen in Buitenpost, die hun kasten opruimen, weten ons te vinden voor hun overtollige kleding en schoeisel. Ook De Lichtbron en het AOC hebben al eens een sponsoractie gehouden. Bij een grotere en zwaardere klus, sjouwen van materieel is er jeugd van ons dorp bereid om hun handen uit de mouwen te steken.

Bulgarije is drie keer zo groot als Nederland en heeft 6 miljoen inwoners waarvan 2 miljoen zigeuners. Ongeveer 1 miljoen inwoners, meestal jongeren, werken in het buitenland waardoor vele dorpen leegstaan of er nog enkele ouderen wonen. Het heeft een landklimaat: zomers heet, ’s winters koud. Het zomertoerisme trekt naar de Zwarte Zee, zwemmen in zeewater met een temperatuur van ca 26įC en het wintertoerisme gaat naar het Rila gebergte te skiŽn. Kortom Bulgarije is een heerlijk en nu een nog betrekkelijk goedkoop EU vakantieland met een vleugje oosterse elementen.

Na de tweede wereldoorlog werd Bulgarije ingedeeld in de Russische invloedsfeer en werd communistisch. In de communistische maatschappij zijn gehandicapten, wezen en zigeuners niet productief en dus uitgebannen uit de maatschappij, verstopt aan de achterzijde van dorp of stad. Het zijn groepen waar je niet naar omkijkt en die dus ook geen levensvatbaarheid hoeven te hebben in hun ogen. Deze instelling leeft ook nog bij de huidige maatschappij die daarmee is opgegroeid, zij weten niet beter en accepteren dat nog grotendeels. Hulp geven, helpen, geld geven, wat is dat? Onze maatschappij is gebaseerd op vele eeuwen christendom waarin het geven en delen, met elkaar iets opbouwen, ingebakken is. Bovenstaande waarde hebben wij van huis uit meegekregen. Daarom is onze persoonlijke visie op hulp geven als het helpen op de manier van de barmhartige Samaritaan; mensen vanuit hun hopeloze situatie op weg helpen naar zelfstandigheid, waarbij je een stuk begeleiding ook uit handen kunt geven.

Ook dit jaar gaan we met ons gezin naar Bulgarije. Iedere keer zijn we weer verrast door de warme verwelkoming bij de zigeuners. Momenteel staat onze schuur weer vol met uit Buitenpost en omgeving ingezamelde goederen. De dozen waarin het verpakt is komen ook allemaal van een winkel en een bedrijf uit Buitenpost. Menigeen zal ons wel eens met een stapel bananendozen hebben zien fietsen, die dozen worden dus volgepakt en gaan vervolgens naar Bulgarije. Voor de financiŽn zijn wij afhankelijk van de achterban waarvan een deel uit Buitenpost komt. Wij doen geen verkoopacties en dergelijke. Ook werken we niet met machtigingen. Giften zijn aftrekbaar van de belasting. Kortom: Wat we proberen we te doen is mensen bemoedigen en ondersteunen onder andren door middel van hulpgoederen: kleding, schoeisel, speelgoed, schrijfgerei, papier etc., het bekostigen van medicatie, een studie, brood (voor degene wie zijn schulden zo hoog zijn opgelopen dat ze geen brood meer krijgen), of elektriciteit.

Hulpfonds Bulgarije, Postbankrekening: 95 21 069