Over vijf jaar zal het 75 jaar geleden zijn dat de Tweede Wereldoorlog afgelopen was. Een moment waarop uitgebreid stil zal worden gestaan bij deze bijzondere en ingrijpende periode uit de wereldgeschiedenis, maar ook die van ons dorp. lees verder

Plaatselijk Belang Buitenpost wil deze gelegenheid aangrijpen om een boekje uit te geven over de vaak ongewone en ook beangstigende ervaringen en indrukken die inwoners van Buitenpost in die vijf jaar hadden. De nadruk zal daarbij minder liggen over de historie en het verloop van de oorlog, die is al in talloze boeken en films beschreven. Het zal des te meer gaan over het persoonlijke dagelijkse leven van al de gewone en misschien minder gewone Buitenposters. Wij hebben al een basis voor het boek in de vorm van de artikelenreeks die Jasper Keizer de afgelopen jaren in ons blad schreef. Maar er is vast nog meer daarover op papier te zetten!

Wij doen daarom een beroep op alle huidige en voormalige bewoners om ons van informatie daarover te voorzien. Het mag in de vorm van foto's of geschreven verhalen, maar desnoods kan het schrijfwerk ook voor u gedaan worden. Het mag over hele bijzondere ondervindingen gaan, maar ook over de kleine dingen van alledag die door de oorlog be´nvloedt werden. Het is wellicht voor ons ook een kans om datgene wat er nu nog in het geheugen van ooggetuigen en in de vorm van foto's aanwezig is, vast te leggen en voor de toekomst te bewaren.

Ook kinderen en kleinkinderen van de mensen die het meegemaakt hebben kunnen mogelijk een bijdrage te leveren door geŰrfde foto's of gehoorde verhalen aan te leveren. U kunt contact zoeken en materiaal sturen naar: johkootstra@gmail.com of naar Herbrandastraat 11D, 9285NJ Buitenpost.

(dit artikel werd geplaatst op 1 februari)